Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Στο επίκεντρο του κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος τα Τρίκαλα .

Στο επίκεντρο του κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος τα Τρίκαλα .
Πραγματοποιήθηκε χθες η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με τη συμμετοχή παραγωγών απ’ όλη τη χώρα – Μεγάλα τα προβλήματα, μεγάλες και οι προκλήσεις
Τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου όλης της χώρας αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο “thessalis” Τρίκαλα.
Εκπρόσωποι κτηνοτροφικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων απ’ όλη τη χώρα. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Ιωάννινα μέχρι τη Λέσβο, συζήτησαν στα Τρίκαλα τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος ζητώντας την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους, τα οποία περιέγραψε στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
Ο ίδιος, ανέφερε, μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Επιμείναμε ιδιαίτερα για την ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων προς τις τράπεζες (πάγωμα ληγμένων και άληκτων για τρία χρόνια, με ανάληψη των τόκων από το κράτος και αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιδοτούμενο το 50% τουλάχιστον). Η Κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσει μόνο τα άτοκα δάνεια που είχαμε πάρει το 2008 και μάλιστα έντοκα με επιδότηση επιτοκίου 50% για 6 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στο αίτημα μας για πάγωμα όλων των χρεών, όπως διεκδικούμε ένταξη της κτηνοτροφίας στο ΤΕΜΠΜΕ για διασφάλιση επιδοτούμενων κεφαλαίων κίνησης, αλλά και την επιδότηση επιτοκίου για επενδύσεις».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΕΚ, ανέφερε:
«Μεγάλο βάρος ρίξαμε στο χτύπημα των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος και δεν μείναμε μόνο στα λόγια. Ο ΣΕΚ δημιούργησε ένα λογισμικό (με την καθοριστική βοήθεια Έλληνα επιστήμονα που δουλεύει στο εξωτερικό) το οποίο παρέδωσε χωρίς τίμημα στον ΕΛΟΓΑΚ ο οποίος και με την στήριξη του ΥΠΕΚΑ το εφαρμόζει ήδη πιλοτικά σε ορισμένα σφαγεία της χώρας με στόχο έως το Πάσχα να λειτουργεί σε όλα τα σφαγεία της επικράτειας. Τελικός στόχος είναι η ιχνηλασιμότητα στο κρέας.
Μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις με το ΥΠΕΚΑ αυξήθηκε το ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος ιδιαίτερα στους αιγοπροβατοτρόφους από 12 εκ. ευρώ στα 26 εκ. ευρώ που δίνεται ανά κεφαλή ζώου σε ορεινούς - μειονεκτικούς - ντόπιες φυλές - μετακινούμενους. Εδώ υπάρχει πρόβλημα με τους αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών που εξαιρούνται της επιδότησης του ποιοτικού παρακρατήματος και εξετάζουμε προτάσεις για την κάλυψη τους.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που μας απασχόλησε ήταν και είναι οι αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Όσον αφορά την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων παρ' ότι δόθηκε πέρυσι παράταση ενός χρόνου (έως 31/12/2010) λίγες άδειες δόθηκαν αφού η γραφειοκρατία τρώει την ουσία και οι περισσότερες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις καθυστερούσαν απαράδεκτα. Ζητήσαμε παράταση ενός έτους ακόμα δηλαδή και το 2011 που τελικά δόθηκε. Τώρα είναι αρμόδια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα….».
Τέλος ο κ. Πρεβερέτος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ που θα συζητηθούν στη σημερινή ημερίδα του ΣΕΚ η οποία θα αρχίσει στις 10 πρωί, στο ξενοδοχείο Gallery Art Hotel.
Δημήτρης Κόττης: «Σημαντική συνέλευση»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων κ. Δημήτρης Κόττης για τη σημασία της συνέλευσης τόνισε : «Είναι σημαντικό γεγονός ότι κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα βρίσκονται στα Τρίκαλα για να συζητήσουν τα προβλήματα και τη νέα ΚΑΠ. Τα προβλήματα φέτος είναι πολλά και μεγάλα σε σχέση με πέρυσι. Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει κατακόρυφα και οι τιμές έχουν αντίστροφη πορεία. Η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους κτηνοτρόφους».
Παρουσίες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Νίκος Λέγκας, ο πρόεδρος κ. Αχιλλέας Λιούτας και μέλη του δ.σ. της ΕΑΣ Τρικάλων. Ο πρόεδρος και μέλη δ.σ. του Εργοστασίου Γάλακτος «Τρίκκη».
Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: