Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα έχουν μετρημένα ; ; ; ; ;

113.705 δένδρα στο διευρυμένο Δήμο Πύλης .

Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες . 
Στην Δημοτική Ενότητα Πύλης, δηλαδή, στον καποδιστριακό Δήμο Πύλης, εντοπίζονται οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες στο διευρυμένο Δήμο.
Από τα 113.705 δένδρα στο διευρυμένο Δήμο Πύλης, τα 40.542 εντοπίζεται στο πρώην Δήμο Πύλης, τα 24.504 στον πρώην Δήμο Γόμφων, τα 16.459 στον πρώην Δήμο Πινδέων, τα 14.839 στον πρώην Δήμο Αιθήκων, τα 8.946 στον πρώην Δήμο Πινδέων, 4.915 στον πρώην Κοινότητα Νεράιδας και 3.500 στο Μυρόφυλλο.
Πάντως, την ευρύτερη περιοχή του Δήμου οι δενδρώδεις καλλιέργειες δε θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες, παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρες. Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών του δήμου, που συνδυάζει την πεδινότητα, αλλά και το ορεινό κλίμα, μπορούμε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα ανταγωνιστικών δενδροκομικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, στις πεδινές περιοχές, όπως σε κάποια διαμερίσματα των δημοτικών ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων, μπορούν να καλλιεργηθούν αχλάδια, δαμάσκηνα, κορόμηλα, ροδάκινα, ακτινίδια και ρόδια. Αναφορικά με τα δυο τελευταία, είναι προϊόντα που μπαίνουν δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στο νομό γίνεται προσπάθεια από συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών και εξειδικευμένων επιστημόνων για την υποστήριξή τους. Παράλληλα, η παραγωγή των ροδιών μπορεί να επιτευχθεί και συμβολαιακά, καθώς υπάρχουν ήδη τουλάχιστον δυο εταιρίες στην Ελλάδα που απορροφούν το προϊόν με αυτό τον τρόπο, με ελκυστικά οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς. Επίσης, λόγω του γεγονότος της καλλιέργειας μεγάλου αριθμού στρεμμάτων αμπελιών, κυρίως στη δημοτική ενότητα Γόμφων, προτείνεται η διατήρηση και η ενίσχυση της συγκεκριμένης καλλιέργειας με επαναπρογραμματισμό ποικιλιών, εισαγωγή νέων οινοποιήσιμων, αξιοποίηση προγραμμάτων, όπως αυτό της αναφύτευσης και ποικιλιακής αναδιάρθρωσης αμπελώνων και προώθηση της βιολογικής παραγωγής ή της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Αναφορικά με τις ορεινές περιοχές του Δήμου επιβάλλεται να ενισχυθεί η καλλιέργεια των μήλων, της καρυδιάς και της καστανιάς καθότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διαμερίσματα των δημοτικών ενοτήτων Πύλης, Πιαλείων και Πινδέων.
ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: