Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Δραματική επιδείνωση των οικονομικών των ΟΤΑ .

Μιχάλης Ταμήλος: «Να μην παρασυρθεί και η Αυτοδιοίκηση στο βυθό που βουλιάζει το κεντρικό κράτος»

Παραμένει η διάσταση απόψεων και μετά τη συνάντηση μεταξύ ΚΕΔΕ και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, παρά την κατανόηση που υπήρξε εκ μέρους του, για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2012 σχετικά με την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της χώρας.
Η ΚΕΔΕ επανέλαβε στον αναπληρωτή υπουργό ότι με τις παραπάνω αποδόσεις οι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού.
Ωστόσο, η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει πως παραμένει «η διάσταση απόψεων», σημειώνοντας πως θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο.
Αναλυτικότερα:
«Παραμένει η διάσταση απόψεων και μετά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ ΚΕΔΕ και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, παρά την κατανόηση που υπήρξε εκ μέρους του, για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2012 σχετικά με την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός 2012 προβλέπει την απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,4 δισ. ευρώ και ΣΑΤΑ ύψους 608 εκατ. ευρώ, στον προϋπολογισμό 2011 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 3,5 δισ. ευρώ και 630 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις έξι μήνες πριν το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων, στις σημερινές ειδικές οικονομικές συνθήκες της χώρας, είχε εκτιμηθεί από τις αντίστοιχες ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών στα 3,8 δισ. ευρώ.
Η ΚΕΔΕ επανέλαβε στον αναπληρωτή υπουργό ότι με τις παραπάνω αποδόσεις οι δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού.
Μετά τα παραπάνω η ΚΕΔΕ επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι».
Μ. Ταμήλος: «Να μην παρασυρθεί στο βυθό…»
Στο μεταξύ το μέλος της διοίκηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ταμήλος με δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ, τόνισε ότι «υπάρχει έντονος προβληματισμός μεταξύ των αιρετών προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης για να μην παρασυρθεί και η Αυτοδιοίκηση στο βυθό που βουλιάζει το κεντρικό κράτος».
Τέτοια λύση, κατά τον ίδιο είναι η απ’ ευθείας απόδοση του 12% επί του συνόλου του ΦΠΑ που υπολογίζεται για την αυτοδιοίκηση στο 3% για να μην εξαρτάται το κράτος από την απόδοσή του στους Δήμους. Ο κ. Ταμήλος ανέφερε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ήδη γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους κεντρικούς και στους τοπικούς φόρους οι οποίοι αποδίδονται απ’ ευθείας στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τη «μεσολάβηση» του κράτους.

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: