Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γιατί τόσο καιρό που ήταν πιο πολλοί τι κάνανε ; ; ; Μόνο καρέκλες πιάνανε . . . .

Λιγότεροι αντιδήμαρχοι στην Πύλη λόγω απογραφής;

Οι προβλέψεις του Καλλικράτη και η νέα πραγματικότητα στον τρίτο σε πληθυσμό Δήμο του Νομού . 
Συρρίκνωση πληθυσμού, συρρίκνωση πόρων, συρρίκνωση ακόμη και αντιδημάρχων!
Η συγκεκριμένη εξίσωση αναμένεται να απασχολήσει εντονότερα τον Δήμο Πύλης το επόμενο χρονικό διάστημα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αναλυτικών αποτελεσμάτων της απογραφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.
Ήδη, από τον Ιούλιο δόθηκαν στη δημοσιότητα τα γενικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά και σε επίπεδο Νομού Τρικάλων καταγράφεται η εξής πραγματικότητα.
Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων 129.700 κάτοικοι.
Δήμος Τρικκαίων 80.900 κάτοικοι.
Δήμος Καλαμπάκας 21.280 κάτοικοι.
Δήμος Πύλης 14.210 κάτοικοι.
Δήμος Φαρκαδόνας 13.310 κάτοικοι.
Η συγκεκριμένη εικόνα που κατέγραψε η απογραφή έχει παράπλευρες απώλειες για κάποιους Δήμους. Για τους Δήμους Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας, σημαίνει απώλεια εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους οι οποίοι αποδίδονται στους Δήμους βάσει, κυρίως, πληθυσμιακών κριτηρίων. Για τον Δήμο Πύλης έχει και μία πρόσθετη απώλεια. Εκείνη του αριθμού των αντιδημάρχων. Ο Δήμος Πύλης στην προηγούμενη απογραφή συγκέντρωνε πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, οπότε είχε πλεονεκτήματα και ως προς τις δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής. Οι Δήμοι με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων μπορούν να έχουν μέχρι επτά αντιδημάρχους ενώ οι Δήμοι κάτω του συγκριμένου ορίου μόνο τέσσερις. Ο Δήμος Πύλης έχει σήμερα επτά αντιδημάρχους. Τους κυρίους Τόλια, Κουτσονάσιο, Σουφλιά, Πάλλα, Λαμπρογιώργο, Πλαβό και Σουφλιά. Το ερώτημα είναι αν θα μπορεί να έχει και από την ημέρα που θα επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα της απογραφής (αναμένεται περί την άνοιξη) επτά αντιδημάρχους ή αν αυτοί θα πρέπει να μειωθούν κατά τρεις λόγω της υποβάθμισης του Δήμου Πύλης;
Επιπρόσθετα, ο πληθυσμός επιδρά και στο ύψος της αντιμισθίας που λαμβάνουν τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι. Άλλο είναι το ύψος για τους Δημάρχους άνω των 20.000 κατοίκων και άλλο για τους Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας.
Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Κουφογάζος κληθείς από την ΕΡΕΥΝΑ να σχολιάσει τα παραπάνω, απέφυγε να μιλήσει για τις παράπλευρες… απώλειες, τονίζοντας ότι ο ίδιος πριν αλλά και κατά την απογραφή είχε αναφερθεί στην πλασματική εικόνα που δίνει μιας και κάτοικοι των ορεινών περιοχών που διαμένουν σ’ αυτές έξι και επτά μήνες το χρόνο απογράφηκαν στον κάμπο λόγω των σχετικών οδηγιών που είχαν οι απογραφείς. Όσοι, δε, έπραξαν το αυτονόητο απογράφοντας κατοίκους στα χωριά τους τιμωρήθηκαν με απομάκρυνση!
Ο κ. Κουφογάζος θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες .

Δεν υπάρχουν σχόλια: