Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων .

Με πλούσιες εκδηλώσεις συνοδεύτηκε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο μοναστήρι στο Μυρόφυλλο Τρικάλων.



Μια μονή που μετρά 700 χρόνων και πλέον ιστορία. Πλήθος προσκυνητών από την κοινότητα, τις γύρω περιοχές, τα Τρίκαλα, αλλά και πολλοί απόδημοι Μυροφυλλίτες επισκέφθηκαν τη Μονή για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφαγάζος Κωνσταντίνος μετά των Αντιδημάρχων κ. Πλαβού Αθανασίου και Σουφλιά Ιωάννη.
Μετά την καθιερωμένη λειτουργία μετʼ αρτοκλασίας ακολούθησε στον αύλειο χώρο του καθολικού της Μονής ο «χορός του Αη Γιώργη» ή «χορός της βροχής» από τους γέροντες του χωριού. Πρόκειται για ένα τελετουργικό έθιμο το οποίο συνεχίζουν με αυθορμητισμό και ευλάβεια να τελούν οι κάτοικοι του Μυροφύλλου. Οι ηλικιωμένοι άνδρες του χωριού πιάνονται σε κύκλο και αντιφωνικά τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και τον Αϊ Γιώργη : «Τώρα είναι ο Μάης κι η άνοιξη, τώρα είναι το καλοκαίρι, Τώρα στολίζει ο θιος τη γη με εννιά λοϊών λουλούδια, Στολίζει κι εμένα η μάνα μου, με εννιά λοϊών αρμάτες, Με λούζει με χτενίζει, με στέλνει στο πανηγύρι. Το πανηγύρι ήταν πολύ κι ο τόπος ήταν λίγος, Κρατεί ο δράκος το νερό, διψάει το πανηγύρι, Διψάν κι οι μούλες της κυράς και τα θεριά τ αφέντη. Απόλα δράκε μ το νερό να πιει το πανηγύρι, να πιουν οι μούλες της κυράς και τα θεριά τ αφέντη».
Ο Σύλλογος Μυροφύλλου Τρικάλων θέλοντας να στηρίξει τη συνέχιση των παραδόσεων, φέτος ανέλαβε την πρωτοβουλία και παρασκεύασε παραδοσιακό καζάνι από προβατίνα και διένειμε στους προσκυνητές κόκκινα αυγά και κρασί. Επίσης ανέλαβε τη μίσθωση λεωφορείου, το οποίο μετέφερε τους πιστούς από τα Τρίκαλα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Ράπτης στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και χορηγούς και συγκεκριμένα το Θεοφάνη Φιλίππου, ο οποίος διέθεσε 3 προβατίνες, το Σπύρο Παππά ο οποίος διέθεσε το κριθαράκι για το καζάνι, τον Παναγιώτη Δουβλαντώνη για το ψωμί, τον Παναγιώτη Παππά για τα υπόλοιπα υλικά του καζανιού, το Θωμά Πλαβό που μαγείρεψε, το Θάνο Τιμολέων για τις φιάλες προπανίου, τον Κωνσταντίνο Λούδα για 40 λίτρα κρασί, τον Ιωάννη Πατσιαούρα για 40 λίτρα κρασί και Βούλα Αποστολάκη Θάνου, Τσιρογιάννη Δημήτρη, Τσιρογιάννη Βαγγέλη, Κωνσταντίνο Ράπτη, Μερεντίτη Θεόδωρο, Κωνσταντίνο Κατσαντώνη και Αθανάσιο Πλαβό οι οποίοι διέθεσαν ο καθένας το ποσό των 50 ευρώ, Σπύρο Παππά και Παναγιώτη Παππά από 45 ευρώ, Παρασκευή Λέρα 30 ευρώ και Κωνσταντίνα Λέρα 15 ευρώ.
Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν ο Πατέρας Αντώνιος της Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Ράπτης και ο Πρόεδρος των Αποδήμων Μυροφυλλιτών κ. Μπακούλας, οι οποίοι συνεχάρησαν το Σύλλογο Μυροφύλλου Τρικάλων για την πρωτοβουλία του. Ακολούθησε γλέντι και χορός με παραδοσιακή ορχήστρα.
Για το Σύλλογο Μυροφύλλου Τρικάλων
Ο Γραμματέας
Αχιλλέας Λέρας
Trikalanews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: