Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Απο αποτυχία σε . . . . . . αποτυχία .

Αποτύχαμε στο crash test και τώρα πληρώνουμε!

Το κρίσιμο crash test για τα Τρίκαλα ήταν ο Καλλικράτης, τον περασμένο χρόνο.
Όταν επιβλήθηκε απόφαση για τέσσερις μόνο δήμους στο Νομό Τρικάλων, εν αντιθέσει με το γειτονικό Νομό Καρδίτσα που έχει έξι και τη Μαγνησία η οποία έμεινε στους οκτώ. Τότε η απόφαση πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς σοβαρές αντιδράσεις. Σειρά είχε ο Καλλικράτης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ξανά, οι Νομός Τρικάλων φιγουράρει μεταξύ των πρώτων της χώρας σε ποσοστό καταργήσεων σχολείων και γυμνασίων. Κυρίως στα χωριά τα οποία αποψιλώνονται από εκπαιδευτικές δομές χωρίς ξανά οι αντιδράσεις να απειλήσουν την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
Τα Τρίκαλα έμειναν… μετεξεταστέα από πλευράς αντιδράσεων στο πρώτο κρίσιμο crash test και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν το τίμημα στην εκπαίδευση και στην υγεία. Εκτός από τα σχολεία που κλείνουν, ετοιμάζουν λουκέτο διαρκείας για τα ΤΕΙ την ώρα, που το σύνολο των ΤΕΙ που εδρεύουν στην πόλη της Κοζάνης, (γενέτειρας της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου), παραμένουν άθικτα!
Ξανά οι αντιδράσεις είναι υποτονικές. Περιορίζονται σε επιστολές και δημόσιες τοποθετήσεις, όταν στη γειτονική Καρδίτσα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα μέχρι χθες, δύο ευρείες συσκέψεις για το μοναδικό από τα τέσσερα τμήμα, εκείνο της Δασοπονίας που της αφαιρούν.
…Κατόπιν αυτών, η συνέχεια στην υγεία, ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Η πρόταση είναι σαφής, Προτείνεται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Τρικάλων (θα εποπτεύεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας). Μόνη της αυτή η κατάργηση λίγο θα ενδιέφερε αν δεν συνοδεύονταν από την κατάργηση μιας σειράς κλινικών που θα εξυπηρετούνται από τα Νοσοκομεία της Καρδίτσας και της Λάρισας. Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο Βόλου παραμένει άθικτο, όπως άλλωστε, προηγουμένως και οι σχολικές της μονάδες, μιας και εκεί οι συγχωνεύσεις είναι μηδαμινές!
Προφανώς και υπάρχει θέμα. Και υπάρχει μείζον θέμα. Τα Τρίκαλα καλούνται να πληρώσουν ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος από την εφαρμογή του μνημονίου. Ο λόγος δεν μπορεί να μη συνδέεται, πέρα από το όποιο πολιτικό βάρος των εκπροσώπων του Νομού και από τα αδύναμα αντανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: