Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τώρα θα δούμε πόσα " απίδια " πειάνει ο σάκος . . . . . . . .

Παράπλευρες… απώλειες ΚΑΙ στους βουλευτές
Από την απογραφή και τη μείωση των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους
Μείον μία βουλευτική έδρα σύμφωνα με εκτιμήσεις .
Δεν είναι μόνο η κρίση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, αλλά και η απογραφή η οποία αναμένεται να αφαιρέσει μία κοινοβουλευτική έδρα από το Νομό μας.
Στην προηγούμενη απογραφή, του 2011, ο Νομός Τρικάλων, όπως και ο γειτονικός Νομός Καρδίτσας, διατήρησαν την πέμπτη έδρα στη Βουλή, οριακά. Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού του Νομού Τρικάλων δεν είναι ενθαρρυντικά. Αν δεν είναι στάσιμος στους 138.047 κατοίκους, πιθανό να εμφανιστεί και μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2001. Ο αριθμός των εδρών, όμως, δεν προσδιορίζεται μόνο από το νόμιμο πληθυσμό που θα απογραφεί στην παρούσα διαδικασία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, (άρθρο 54 παράγραφος 2), ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευτεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.
Επομένως, ο αριθμός των εδρών προσδιορίζεται και με βάση τους εγγεγραμμένους. Μετά τις τελευταίες εκκαθαρίσεις τους εκλογικούς καταλόγους, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο Νομό Τρικάλων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στις εκλογές του 2009 μειώθηκαν στους 154.250 από 161.654 στις εκλογές του 2000.
Αντιθέτως, στα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ, παρατηρήθηκε αύξηση των εγγεγραμμένων. Επομένως, αναμένεται να προκύψει μετακίνηση εδρών από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα, συσσωρεύοντας βουλευτικές έδρες σε «χαοτικές» εκλογικές περιφέρειες, όπως είναι της Β΄Αθηνών.
Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, οι βουλευτικές έδρες στο Νομό Τρικάλων θα μειωθούν από τις πέντε στις τέσσερις.
Όπως όμως προβλέπει το Σύνταγμα, αυτό θα συμβεί αν οι εκλογές δεν γίνουν στον επόμενο ένα χρόνο. Επομένως, αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές μέχρι τον επόμενο Μάιο, οι έδρες θα παραμείνουν πέντε. Διαφορετικά πιθανότατα θα μειωθούν στις τέσσερις.
Το σενάριο για 200 βουλευτές .
Όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση των πολιτικών αποφάσεων που πιθανόν θα ορίσουν και τον αριθμό των βουλευτών. Εικάζεται, ότι υπάρχει το πεδίο συμφωνίας μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Σε μία τέτοια περίπτωση οι βουλευτές του Νομού Τρικάλων θα μειωθούν στους τρείς ίσως, (ανάλογα με τα αποτελέσματα της απογραφής) και στους δύο!
Μικρό το κακό…
Ο αριθμός των βουλευτές μπορεί να αποτελεί μέρος των σχεδίων πολιτικής επιβίωσης των ενδιαφερομένων, δεν είναι όμως, ένα ζήτημα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία επί του θέματος, το αναμενόμενο σχόλιο στη συγκεκριμένη συζήτηση θα μπορούσε να ήταν «μικρό το κακό…».
Η ΕΡΕΥΝΑ  .

Δεν υπάρχουν σχόλια: