Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Όχι απλά χρεωμένοι . . . . ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ .

Εξυγίανση για Πύλη και δήμο Τρικκαίων .
Δύο δήμοι του νομού μας (Τρικκαίων και Πύλης) περιλαμβάνονται στην κατάσταση με τους 24 ΟΤΑ της χώρας που βρίσκονται στο «κόκκινο» και μπαίνουν άμεσα στο πρόγραμμα εξυγίανσης.
Ο κατάλογος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και σε αυτόν περιλαμβάνονται άλλοι δύο δήμοι σε επίπεδο Θεσσαλίας (Καρδίτσας και Αγιάς Λάρισας).
Οι 24 υπερχρεωμένοι δήμοι είναι οι: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνα, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Το συνολικό χρέος αυτών των δήμων κυμαίνεται άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ.
Επιπλέον άλλοι 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120% ως 150% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ, 22 από 100% ως 120%, 45 από 80% ως 100%, 82 από 50% ως 80% και 140 μέχρι 50%.
Το ποσοστό του χρέους των δήμων στα τακτικά τους έσοδα και την ΣΑΤΑ και όχι το ύψος του χρέους τους ήταν το κριτήριο, το οποίο ελήφθη για την ένταξή τους ή μη στο μηχανισμό εξυγίανσης, καθώς προσμετρήθηκε η ικανότητα αποπληρωμής του.
Οι δήμοι που εντάσσονται στο μηχανισμό εξυγίανσης, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υποχρεούνται να παγώσουν τις προσλήψεις προσωπικού, να υλοποιούν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο και να παγώσουν ορισμένα έργα και κονδύλια όπως είναι τα κονδύλια για δημόσιες σχέσεις.Το πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 25 χρόνια, μείωση κατά 55% των δόσεων και επανεξέταση – κατά περίπτωση – του επιτοκίου δανεισμού.
Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των χρεών και άλλων υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά τα χρέη των 325 δήμων ανέρχονται σε 1.891.098.604 ευρώ. Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους είναι 1.269.756.697 ευρώ, οι απαιτήσεις τους 1.878.386.170 ευρώ και τα διαθέσιμα 735.700.436 ευρώ.
Κ. Κουφογάζος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση .

Δεν αποτέλεσε έκπληξη και για το δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζο η ένταξη του νέου διευρυμένου δήμου σε καθεστώς εξυγίανσης.
Τα συνολικά χρέη των 15 εκ. ευρώ ήταν αρκετά για να συμβεί κάτι τέτοιο και κυρίως οι μεγάλες οφειλές των πρώην Καποδιστριακών δήμων Πιαλείων και Αιθήκων που μεταφέρθηκαν στο νέο ΟΤΑ.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος «είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε στη ρύθμιση των δανείων. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για το νέο δήμο Πύλης. Αυτό που προέχει είναι να μπούμε στη διαδικασία της αναχρηματοδότησης μέσω δανείου. Με το ίδιο ποσοστό να προχωρήσουμε στην επιμήκυνση της πληρωμής για να μειωθεί η τοκοχρεολυτική δόση. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφές με την Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».Καταλήγοντας συμπλήρωσε πως ορκωτοί λογιστές έχουν κληθεί από τη δημοτική αρχή να δώσουν μια πλήρη εικόνα για τις συνολικές υποχρεώσεις των πρώην ΟΤΑ.
e-enimerosi .
Υ.Γ. Δηλαδή εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ( με οποιονδήποτε τρόπο ) τις απερισκεψίες κάποιων άλλων ;
Και γιατί να τις πληρώσουμε εμείς και όχι οι κάτοικοι αυτών των δύο υπερχρεωμένων Καποδιστριακών δήμων ;
Μαζί τα φάγαμε ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: