Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Λίγα λόγια για την απογραφή .

Απογραφή .

Τι περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο, ποιοι και πού θα απογραφούν .

Ξεκινά την Τρίτη 10 Μαϊου η Γενική Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, δέκα χρόνια μετά την τελευταία. Για πρώτη φορά θα διαρκέσει 15 ημέρες και θα απογραφούν μεταξύ άλλων αυθαίρετα κτίσματα, καλύβες, στάβλοι, ΙΧ, εξωτερικές τουαλέτες ακόμη και γιοτ. Θα γίνει προσπάθεια να καταγραφούν ακόμα και οι άστεγοι, ενώ για τους μετανάστες θα υπάρχει και διερμηνέας.
«Είναι ανάγκη να απογραφούν όλοι οι πολίτες της χώρας. Σκοπός των γενικών απογραφών είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων σχετικά με τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, τη σύνθεση των νοικοκυριών, καθώς και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας τους» τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.
Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική, για το λόγο αυτό εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη. Σε περίπτωση που απουσιάζετε ο απογραφέας θα σας αφήσει σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του, ώστε να επικοινωνήσετε μαζί του και να ορίσετε νέα συνάντηση.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι απολύτως εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν οι πολίτες είναι να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτήν, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την κατάσταση απασχόλησής τους.
Οι επιλεγμένοι από την ΕΛΣΤΑΤ συνεργάτες θα επισκέπτονται τους κατοίκους φορώντας κονκάρδα με το ειδικό σήμα της Αρχής και το όνομά τους, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη τους. Για τις ανάγκες της Γενικής Απογραφής θα εργαστούν περίπου 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες.
Σε περίπτωση αμφιβολίας οι απογραφόμενοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στον επόπτη ή στον αριθμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ (213 135 2138-2140) και να εξακριβώνουν την ταυτότητα του απογραφέα τους.
Η διαδικασία της απογραφής:
- Οι πολίτες θα ανοίγουν την πόρτα στους απογραφείς, ενώ δεν θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου ΑΦΜ κλπ.
- Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του και δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.
- Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.
- Δε χρειάζεται να είναι όλοι παρόντες, αρκεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας που μπορεί να δώσει τις πληροφορίες.
- Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.
- Η συνέντευξη θα διαρκέσει για ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 25 λεπτά.
Απογραφή σπιτιών, αυτοκινήτων και θέσεων πάρκινγκ
Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.
Απογραφή για μετανάστες και άστεγους
Με τη βοήθεια διερμηνέων θα γίνει η απογραφή στους μετανάστες, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής. Η απογραφή θα γίνει παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους. Ήδη, τα ενημερωτικά φυλλάδια έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Αλβανικά, τα Ρωσικά, τα Αραβικά, τα Κινεζικά, τα Πακιστανικά και τα Αφγανικά. Οι άστεγοι θα προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης και συγκέντρωσής τους, σύμφωνα με όσα είπε στη Voria.gr ο κ. Γεωργίου.
Και φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων στη φετινή απογραφή 
Κατά την απογραφή, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν δωρητές Οργάνων, μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό μέσω της Απογραφής Πληθυσμού, ήταν κατά την απογραφή το 2001. Το έντυπο του Οργανισμού, που θα διανέμουν οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει και τη φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων. Ο ενδιαφερόμενος τη συμπληρώνει και την αποστέλλει ο ίδιος στον ΕΟΜ, μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο.
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ
Βάσει νόμου για όσους δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ. «Δεν υπάρχει απόφαση να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της Γενικής Απογραφή. Αντιθέτως, επαφίεται στο φιλότιμο και υποχρέωση των κατοίκων της χώρας να δώσουν έγκυρες πληροφορίες» δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.
Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στατιστικής από το 2009 έχει ξεπεράσει τα 11.282.571 άτομα. Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ως τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στην Ομάδα Έργου της Απογραφής (στο τηλ: 213 135 2138-2140) ή να επισκέπτονται τη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.apografi2011.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: