Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

14,5 εκατ. από την πίσω πόρτα για την εκτροπή του Αχελώου .

Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 12-12-2011, http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=331417
Παράκαμψη της αναστολής των έργων εκτροπής του Αχελώου, που έχει διατάξει το ΣτΕ, είναι επί της ουσίας η μεθόδευση του υπουργείου Υποδομών να δαπανηθούν 14,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το αιτιολογικό να μην καταρρεύσει η σήραγγα εκτροπής του ποταμού, σύμφωνα με το WWF.
Παρακάμφθηκε η εντολή του ΣτΕ για αναστολή των έργων Η απαίτηση αυτή είναι απαράδεκτη, διότι: το καταστροφικό και παράλογο έργο της εκτροπής έχει ήδη ζημιώσει τη χώρα μας με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ από το 1992 έως σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται εδώ και 15 χρόνια να χρηματοδοτήσει την εκτροπή. Επίσης είναι απαράδεκτη και διότι η κοινωνία μας, η Ελλάδα, «στενάζει από την οικονομική κρίση».
Αν και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) προτείνει, όπως αναφέρει, «ελάχιστες επεμβάσεις, προς αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας», κατά τις εκτιμήσεις του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης και άλλων οργανώσεων, αυτές δεν είναι «καθόλου ελάχιστες». Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και διασφαλίζουν τη μακροχρόνια σταθερότητα της σήραγγας και όχι «την προσωρινή ευστάθειά της», όπως επικαλείται το υπουργείο, μέχρις ότου λήξει η εκκρεμοδικία.
«Θα χρειαστούν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια, ευρώ, για τα οποία οι κυβερνήσεις δεν έχουν τοποθετηθεί με ειλικρίνεια, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα που δεν έχουν καν σχεδιαστεί, ώστε το νερό να φτάσει στα χωράφια της Θεσσαλίας, αν και όταν η εκτροπή ολοκληρωθεί».
Φ.Κ.
http://www.mesochoranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: