Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Ευτυχώς ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ! ! ! ! ! ! ! ! !

Ευτυχώς στο Μουζάκι θυμήθηκαν τον Αχελώο .
Χθές το πρωί, οι Δήμοι Μουζακίου και Αργιθέας καλέσανε την ΠΑΣΕ και τους τοπικούς φορείς να μιλήσουν (κυρίως) για τον Αχελώο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να «κουτσουρέψει» -κι άλλο- το έργο. Αυτή θα είναι η φόρμουλα που αναμένεται να προτείνει για την επανέναρξή του.
Η πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών του γειτονικού Νομού απαντά σε ένα βασικό ζήτημα για το έργο που είναι η απουσία διαλόγου. Κακά τα ψέματα, δημόσια συζήτηση για το έργο δε γίνεται, εδώ και πολλούς μήνες να μην πούμε χρόνια. Δεν υπάρχει εμφανής διάθεση υπεράσπισής του, με την επίκληση έστω, ιστορικών προηγουμένων, όπως οι υπόλοιπες εκτροπές που έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας. Το έχουμε ξαναγράψει: Οι μισοί σχεδόν, ποταμοί της Στερεάς Ελλάδας έχουν ήδη εκτραπεί, για την ύδρευση του λεκανοπεδίου των Αθηνών. Αλήθεια, αυτό γιατί δεν μπαίνει στη δημόσια συζήτηση; Ποιον δε βολεύει τους Θεσσαλούς, τους Αιτωλοακαρνάνες, τα υπουργεία, της περιβαλλοντικές οργανώσεις; Γιατί δε προβάλλεται το συγκεκριμένο επιχείρημα για να μετρήσουμε και εκεί τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες;
Πρώτα, χρησιμοποιήθηκαν τα νερά της Υλίκης από τη Βοιωτία η οποία έμεινε η μισή. Όταν είδαν πως δεν φτάνουν αυτά, πήραν και τα νερά του Μόρνου, που βρίσκεται στη Φωκίδα. Όταν και τα νερά του Μόρνου αποδείχθηκαν λίγα για να ξεδιψάσουν το λεκανοπέδιο, προχώρησαν στην εκτροπή του Εύηνου ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα, κοντά στο Μεσολόγγι, επίσης, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Για τις συγκεκριμένες εκτροπές, οι οικολογικές οργανώσεις δεν έδειξαν ανάλογη ευαισθησία. Γιατί; Μήπως, εκεί δεν υπήρχε ευαίσθητο οικοσύστημα; Αντίθετα, για τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, στη Θεσσαλία από την οποία μάλιστα, πηγάζει για να καταλήξει, η ευαισθησία για ζητήματα περιβαλλοντικού κυρίως περιεχομένου, που τίθενται, (υπαρκτά ή μη, πρόκειται για άλλο θέμα), περισσεύει.
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ένα μεγάλο ζήτημα που είναι καιρός να τεθεί ανοιχτά στο διάλογο. Εφόσον βέβαια, προκύψει ένας (σοβαρός) τέτοιος διάλογος…

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: