Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μόνο αυτή η υπηρεσία έμεινε στα ορεινά . Ας κάνουν κάτι επιτέλους και οι " μεγάλες καρέκλες " .

Ανησυχία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» .
Τέλος του έτους τελειώνουν οι συμβάσεις των εργαζομένων .


Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά πολλούς θεωρείται ένα από τα πλέον αναγκαία και κοινωνικά προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην πατρίδα μας.
Αυτό γιατί μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα το κράτος είναι κοντά στους ηλικιωμένους, βοηθώντας τους σε ώρες ανάγκης.
Και ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε με τις καλύτερες περγαμηνές τα τελευταία χρόνια (πέρυσι και φέτος) πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν για το μέλλον.
To πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών.
Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.α. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β΄ ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110000 ανήμπορους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται η δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων.
Ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς λήγει η χρηματοδότηση και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ξεκινήσει «αγώνα δρόμου» για να εξασφαλίσουν πόρους που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Ανησυχούν και στην Καλαμπάκα .Μεγάλη ανησυχία για το αν θα συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικρατεί και στην Καλαμπάκα.
Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης που διαχειρίζεται το πρόγραμμα κ. Δήμου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους συναντήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.
Και ο κ. Δήμου θεωρεί πως η παρούσα δομή θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τον Δήμο.
Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα πληρωμής των εργαζομένων (μισθοί – δώρο). Ο κ. Δήμου είπε ότι ο Δήμος θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους.
Πάντως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας αφού το να χάσεις την δουλειά σου μετά από πολλά χρόνια στην σημερινή οικονομική κατάσταση είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί.

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: