Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ των " ΟΡΕΙΝΩΝ "σχετικα με την συγχώνευση των ΚΕΠ .

                                                                         ΕΠΙΣΤΟΛΗ
                                                                                ΠΡΟΣ
               κ. Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων .
Μετά την απόφασή σας να φέρετε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων την συγχώνευση, που ουσιαστικά θα σημαίνει  και κατάργηση, των ΚΕΠ των Θεοδωριάνων και των Μελισσουργών με αυτό του Βουργαρελίου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Το σχετικό έγγραφο « Οδηγίες εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 40 του Ν. 4024/2011» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που σας στάλθηκε και αναφέρεται στην συγχώνευση των ΚΕΠ, δεν έχει  σε καμία περίπτωση δεσμευτικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα η εφαρμογή του από το Δήμο, αφού χαρακτηριστικά αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπεται η συγχώνευση των ΚΕΠ των οικείων Δήμων μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο συγκεκριμένος νόμος  Ν. 4024/2011 είναι  το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012-2015, της εργασιακής εφεδρείας και των χιλιάδων απολύσεων, των περικοπών σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες Έλληνες. Τι είναι  αυτό που κάνει το Δήμο να εφαρμόσει μια διάταξη του μεσοπρόθεσμου που δεν είναι καν υποχρεωτική και δεν του επιβάλλεται; Γιατί τα Θεοδώριανα και οι Μελισσουργοί να πληρώσουν πρώτα σε όλο το Δήμο το μνημόνιο και τις  διατάξεις του μεσοπρόθεσμου με την κατάργηση του ΚΕΠ και τη συγχώνευσή τους με αυτό του Βουργαρελίου; Τι θα κερδίσει ο Δήμος και σε τι θα εξυπηρετήσει αυτό;
Για την τοπική κοινότητα των Θεοδωριάνων ο υπάλληλος του ΚΕΠ είναι απαραίτητος, αν συνυπολογίσουμε  ότι σε λίγες μέρες συνταξιοδοτείται και ο γραμματέας της κοινότητας. Δεν καταλαβαίνουμε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή, όταν γνωρίζουμε ότι ο υπάλληλος αυτός μπορεί κάλλιστα τους χειμερινούς μήνες να κατεβαίνει, λόγω της μεταβατικότητας της τοπικής κοινότητας Θεοδωριάνων, στο ιδιόκτητο κοινοτικό γραφείο στην Άρτα, το οποίο περιήλθε πλέον στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.  Εκεί  να διεκπεραιώνει καταρχήν υποθέσεις των χιλιάδων δημοτών, που κατοικούν στην Άρτα, στα γύρω χωριά, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά να επιφορτιστεί και με άλλες αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν από το Δήμο, με τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ κ.λ.π., όπως γίνεται και με τους δύο υπαλλήλους του ΚΕΠ Αγνάντων. Γιατί ένας δημότης από την Άρτα ή τους Αγίους Αναργύρους να πάει στο Βουργαρέλι, στην έδρα του Δήμου, να εξυπηρετηθεί και να μην έχει τη δυνατότητα να το κάνει στην Άρτα με λιγότερα έξοδα και πιο γρήγορα; Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου,  αφού με τις αρμοδιότητες που είχε ο γραμματέας Θεοδωριάνων θα επιφορτιστεί μετά τη συνταξιοδότησή του κάποιος υπάλληλος του Δήμου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες Μάιο-Οκτώβριο θα ανεβαίνει στο κοινοτικό γραφείο στα Θεοδώριανα με τις ίδιες αρμοδιότητες, αλλά και με άλλες που θα του ανατεθούν, μιας και γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο υπάλληλος του ΚΕΠ και ο γραμματέας της κοινότητας πρόσφεραν και  κοινωνικό έργο και πολλές φορές επιφορτίζονταν με αρμοδιότητες υπαλλήλου γενικών καθηκόντων. Όσο αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΚΕΠ στα Θεοδώριανα με τη σύνδεσή του στο εθνικό δίκτυο «Σύζευξις» λόγω ίντερνετ, λέμε ότι στα Θεοδώριανα εδώ και τρία χρόνια υπάρχει εγκατεστημένο δορυφορικό ίντερνετ από το σύλλογο ΟΡΕΙΝΟΙ. Με μία αναβάθμισή του  για πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, η οποία θα στοιχίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ στο Δήμο, μπορεί να λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Άλλωστε υποχρέωση του Δήμου είναι να φέρει το διαδίκτυο και στα Θεοδώριανα, μία από τις δύο τοπικές κοινότητες του Δήμου μας που δεν έχουν ακόμα συνδεθεί διαδικτυακά.
Σαν Θεοδωριανίτες έχουμε και έναν λόγο παραπάνω όχι μόνο να διεκδικήσουμε την παραμονή του ΚΕΠ, αλλά και να την απαιτήσουμε, όταν η τοπική μας κοινότητα αποτελεί Δημοτική ενότητα σαν πρώην ΟΤΑ, τη  μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το  νεοσύστατο Δήμο, την δεύτερη σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε όλο το Δήμο, τη μεγαλύτερη σε έκταση και την πλέον ορεινή με τα μεγαλύτερα προβλήματα το χειμώνα, με ιδιόκτητο κοινοτικό γραφείο στην Άρτα, με πρώην δικό της οικονομικό υπάλληλο που είναι σήμερα το βασικότερο στέλεχος της  οικονομικής  υπηρεσία του Δήμου, που ήρθε στο Δήμο όχι μόνο χωρίς να χρωστάει δεκάρα αλλά και με πλεόνασμα 70 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενδεχόμενη απόφασή σας για συγχώνευση των δύο ΚΕΠ, ίσως ανοίξει την πόρτα της ανεργίας για τους δύο υπαλλήλους. Αναφέρει το άρθρο 40 του Ν. 4024 ότι το προσωπικό που υπηρετεί σε ΚΕΠ που συγχωνεύεται μεταφέρεται μαζί με τις θέσεις που κατέχει στο ΚΕΠ στο οποίο γίνεται η συγχώνευση, αλλά αναφέρει επίσης ότι οι κενές θέσεις των ΚΕΠ που συγχωνεύονται μπορεί να καταργούνται με κοινή υπουργική απόφαση.
Η απόφασή σας αυτή δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι τα Θεοδώριανα και οι Μελισσουργοί είναι οι πλέον ορεινές τοπικές κοινότητες του Δήμου μας με τα μεγαλύτερα προβλήματα, που σαφώς χρειάζονται και τη μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη από το Δήμο. Είναι βέβαιο ότι με την απομάκρυνση του υπαλλήλου του ΚΕΠ από τα Θεοδώριανα, θα υπάρξει μεγάλο κύμα μεταδημότευσης πολιτών από την κοινότητα Θεοδωριάνων προς άλλους Δήμους, αφού η εξυπηρέτησή τους θα είναι πλέον πολύ δύσκολη.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε από τη μια  κάποιοι να επιβουλεύονται το φυσικό πλούτο των Θεοδωριάνων με την εγκατάσταση  μεγάλων αιολικών πάρκων και τεσσάρων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια, τα οποία δεν θα απασχολούν ούτε έναν  εργαζόμενο και από την άλλη το μοναδικό υπάλληλο που απόμεινε στην τοπική κοινότητα Θεοδωριάνων, να τον «ξεριζώνουμε» βάζοντας οριστικά λουκέτο στο κοινοτικό γραφείο της ιστορικής μας κοινότητας.
Η κατάργηση του ΚΕΠ των Θεοδωριάνων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια απόφαση. Κανείς πιστεύουμε δεν έχει το δικαίωμα, να στερήσει από την ορεινότερη κοινότητα του Δήμου μας με τις ιδιαιτερότητες και τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει τον έναν και μοναδικό υπάλληλο που έχει.
Ευχαριστούμε .
Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας .
ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: