Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Ουδέν νεότερο για το φράγμα Πύλης ! ! ! ! ! ! ! ! .

Μπορεί το ΥΠΕΚΑ να άναψε το πράσινο φως εγκρίνοντας την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, αλλά το έργο παραμένει μετέωρο .


Εκτός… πλάνων φαίνεται πως είναι η κατασκευή του φράγματος στην Πύλη.
Μπορεί στις αρχές του έτους η θετική γνωμάτευση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη του φράγματος Πύλης, να δημιούργησε ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αρχίσει ξανά να κινείται για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε δεν ακολούθησε καμία πρωτοβουλία για την προώθησή του. Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία φράγματος επί του Πορταικού και τα απαραίτητα συνοδά έργα, συμπεριλαμβανομένων των περιμετρικών οδών που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα τμήματα από Πύλη προς Ελάτη, Ροπωτό και Στουρναραίικα που θα κατακλυσθούν.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ, το έργο αποσκοπεί κυρίως στην κάλυψη τμήματος των αρδευτικών αναγκών του Νομού Τρικάλων, εμβαδού περί τα 80.000 έως 100.000 στρέμματα στις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Τρικκαίων, Πύλης, Μεγάλων Καλυβίων, Γόμφων και Εστιαιώτιδας. Δευτερευόντως το έργο αποσκοπεί στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος με εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ολικής ισχύος 6MW.
Σύμφωνα με την απόφαση, το φράγμα θα κατασκευαστεί σε θέση επί των διοικητικών ορίων των δήμων Πύλης και Μουζακίου. Ο άξονας του φράγματος θα τοποθετηθεί σε φυσικό στενωπό του Πορταϊκού. Ο ταμιευτήρας του φράγματος στην ανώτατη στάθμη πλημμύρας θα εκτείνεται κατά μήκος 3,8 χιλιομέτρων, ενώ θα κατακλύσει τμήμα του οικισμού Λογγιές στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Ροπωτού. Το μεγαλύτερο τμήμα του ταμιευτήρα θα είναι εντός της δημοτικής ενότητας Πύλης με μικρά τμήματά του, να εισέρχονται εντός του δήμου Μουζακίου και της δημοτικής ενότητας Πινδέων. Το φράγμα θα αξιοποιήσει υφιστάμενη σήραγγα εκτροπής κατασκευασθείσα από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο σχεδιασμού φράγματος εκτροπής του Αχελώου.

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: