Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Όλα τριγύρω αλλάζουνε . . . . και όλα τα ίδια θα μείνουν . . . . .

Τι αλλάζει στη Θεσσαλία από τον Ιούλιο .

Η ΕΡΕΥΝΑ παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο στην Περιφέρεια .
Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές (ΕΔΑ) που εδρεύουν στις Περιφέρειες υπάγονται πλέον στον Περιφερειάρχη, αφού οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Απαντήσεις στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τόσο στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων όσο και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις οποίες εμπλέκονται ως δικαιούχοι ο φορείς της αυτοδιοίκησης, δίνεται μέσω σχετικής εγκυκλίου, η οποία βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για μελέτη.
Αλλαγές .
Οι αλλαγές που εισάγονται με τον Καλλικράτη δημιουργούν διαφοροποιήσεις στη δομή και τις αρμοδιότητες των περιφερειών που σχετίζονται με την εφαρμογή προγραμμάτων και την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα των (αιρετών) Περιφερειαρχών περιέρχεται από 1.7.2011 η διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) του ΕΣΠΑ και επομένως η εποπτεία των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών (Ε.Δ.Α.) των Περιφερειών. Επίσης στην αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών περιέρχονται από 1.7.2011 οι υπηρεσίες της πρώην κρατικής περιφέρειας, που λειτουργούν ως δικαιούχοι έργων ΕΣΠΑ, οι οποίες μέχρι τότε υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΔΔΕ, ΔΕΚΕ, ΔΙΣΑ κ.α.). Μεταβατικά, έως 30.06.2011 των ΕΔΑ Περιφερειών αλλά και των υπηρεσιών που υλοποιούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της κρατικής περιφέρειας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα Περιφερειακά Ταμεία ,Ανάπτυξης συνεχίζουν να λειτουργούν υπαγόμενα μεταβατικά έως 30.06.2011 στο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αρμοδιότητες .
Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα έργα των καταργημένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περιέρχονται στην αιρετή Περιφέρεια. Τα έργα που η υλοποιούσαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εκτελούνται πλέον από τις νέες υπηρεσίες του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) της Περιφέρειας με χωρική αρμοδιότητα την αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα (Δ/νσεις Τεχνικών Έργων κ.α.). Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων καταργούνται όσες ήταν αμιγείς επιχειρήσεις και η Περιφέρεια καθίσταται καθολικός διάδοχος τους, ενώ τα πιστοποιημένα ΚΕΚ περιέρχονται στις οικείες Περιφέρειες και συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Επίσης καταργούνται αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είχαν συσταθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ή τα διαμερίσματα με καθολικό διάδοχο την Περιφέρεια.
Ενδιάμεσες .
Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές (ΕΔΑ) που εδρεύουν στις Περιφέρειες υπάγονται πλέον στον Περιφερειάρχη, αφού οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Ο σχετικός νόμος για τις αρμοδιότητες αυτές προβλέπει μεταβατική περίοδο έως την 30.06.2011 κατά την οποία οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Επομένως μέχρι 30.06.2011 οι ΕΔΑ των Περιφερειών υπάγονται στο Γενικό Γραμματέα της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όλες επομένως οι αρμοδιότητες θα ασκούνται μέχρι 30.06.2010 από τον αντίστοιχο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από 1.7.2011 από τον Περιφερειάρχη.
Αποφάσεις μεταβίβασης δικαιώματος υπογραφής από τον Γενικό Γραμματέα της πρώην κρατικής περιφέρειας στον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να ισχύουν και μετά την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στο Γενικό Γραμματέα της Α.Δ. εφ' όσον δεν ανακληθούν.
Επιτροπές .
Στις Επιτροπές Παρακολούθησης των ΠΕΠ την κάθε Περιφέρεια εκπροσωπούσε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος εκ περιτροπής προήδρευε της Επιτροπής. Σύμφωνα με το νέο νόμο η εκπροσώπηση της κάθε Περιφέρειας γίνεται μέχρι 30.06.2011 από το Γενικό Γραμματέα της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια από 1.7.2011 από τον Περιφερειάρχη.
Η λειτουργία των Επ.Πα. των ΠΕΠ θα εξακολουθεί με την παρούσα σύνθεση και παρά τη συμμετοχή σε αυτές εκπροσώπων καταργηθέντων φορέων (ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων), μέχρι την αντικατάσταση των εκπροσώπων τους από τους διαδόχους φορείς μετά από τη συγκρότηση τους (Ένωση Περιφερειών, Κ.Ε.Δ.Ε., Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων), κατά τις γενικές μεταβατικές διατάξεις του σχετικού άρθρου.
Πηγή  :  Η  ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: