Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μάρτης - γδάρτης .

Ο Μάρτης έγινε “γδάρτης” .

Την φήμη του επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ο Μάρτης, αφού από χθες αποφάσισε να γίνει "γδάρτης" με τις χαμηλές θερμοκρασίες, την βροχή και την χιονόπτωση στα ορεινά να αποτελούν, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.
Από χθες, το πρωί, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς χιόνισε συνέχεια στα ορεινά, ενώ λόγω της συνεχόμενης βροχόπτωσης οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν, το ενδεχόμενο ακόμα μιας υπερχείλισης του Πηνειού.
Οκτώ μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και 10 της ΔΕΣΕ προχώρησαν στον καθαρισμό του επαρχιακού και ορεινού δικτύου, ενώ το χιόνι σε πολλά σημεία έφθασε τους 25 πόντους.
«Υπάρχει χιονόπτωση στα ορεινά ακόμη και σε περιοχές με 300 μέτρα υψόμετρο, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Ανησυχία υπάρχει και για το ύψος του νερού λόγω της έντονης βροχόπτωσης και βρισκόμαστε σε επιφυλακή για νέες πλημμύρες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.
Όσον αφορά στην πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες, από την Παρασκευή θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις στα βορειοανατολικά της χώρας και πυκνότερες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα πεδινά θα παρατηρηθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στις ορεινές περιοχές αντίστοιχα παροδικές χιονοπτώσεις, που θα σταματήσουν το Σάββατο. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην ανατολική πλευρά της χώρας θα πνέουν με την ίδια ισχύ αλλά από βόρεια. Στο Αιγαίο μπορεί να φτάσουν και τα 7 μποφόρ, αλλά θα εξασθενήσουν το απόγευμα του Σαββάτου. Στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος θα βρεθεί σε μονοψήφιο αριθμό βαθμών Κελσίου την Παρασκευή, για να ανέβει λίγο ψηλότερα το Σάββατο. Ωστόσο, την Κυριακή θα υπάρχει νέα επιδείνωση του καιρού, με πυκνότερες νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Το μεσημέρι μάλιστα θα σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση, με καταιγίδες στα δυτικά και τα νότια. Οι χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους της χώρας θα επαναληφθούν και θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο όσο προχωράει η νύχτα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίας στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου θα πέσει χιόνι τόσο στα ορεινά όσο και σε πεδινές περιοχές.
Προσοχή στις μετακινήσεις
Εν τω μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το διήμερο αυτό και τους συστήνει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
•·Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
•·Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους στις ανωτέρω περιοχές.
•·Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
•·Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: