Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ιστοσελίδα για το σταθμό «Θεσσαλία» .

Τι αναφέρει ο τρικαλινός επιστήμονας κ. Γκανάς για το σεισμολογικό σταθμό πρότυπο και τις μετρήσεις . Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως, που μπορεί να παρακολουθεί το σεισμό ταυτόχρονα σε διαφορετικές παραμέτρους
Τη δική του ιστοσελίδα, η οποία φιλοξενείται σε αυτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, http://www.gein.noa.gr/klokotos.html απέκτησε ο σεισμολογικός σταθμός “Θεσσαλία” ο οποίος αποτελεί σταθμό πρότυπο σε όλη την επικράτεια.
Όπως αναφέρει ο Δρ. ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Θανάσης Γκανάς, ο σταθμός “Θεσσαλία’ είναι πρωτοποριακός, καθώς για πρώτη φορά κάποιος από την περιοχή της Θεσσαλίας μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο το σεισμόγραμμα.
Επίσης με ένα κλικ εμφανίζεται η ποιότητα των δεδομένων του σταθμού, ενώ υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.
Επιπλέον είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως, που μπορεί να παρακολουθεί το σεισμό ταυτόχρονα σε διαφορετικές παραμέτρους, ενώ τα στοιχεία που προκύπτουν τα δίνει δωρεάν.
Εξοπλισμός .
Ο σταθμός «Θεσσαλία» έχει εξοπλιστεί με έναν από τους καλύτερους σεισμογράφους στην Ελλάδα, ο οποίος και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) και από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.
Ο σταθμός (κωδικός THL) πληροί όλες τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία πρότυπου σεισμολογικού σταθμού με το σεισμόμετρο να εδράζεται σε στο υγιές πέτρωμα, ενώ τα καταγραφικά συστήματα να λειτουργούν στον παρακείμενο οικίσκο. Επίσης στον σταθμό λειτουργεί επιταχυνσιογράφος (κωδικός THLA) για την καταγραφή της ισχυρής εδαφικής κίνησης.
Ο επιταχυνσιογράφος λειτουργεί μόνο σε triggering mode, δηλαδή δεν υπάρχει συνεχής καταγραφή σε πραγματικό χρόνο (real-time).
Όταν η δόνηση ξεπεράσει το προκαθορισμένο κατώφλι της εδαφικής κίνησης τότε καταγράφεται τοπικά και την καταγραφή την ανακτούμε μετέπειτα (manually).
Ο γεωδαιτικός σταθμός έχει εξοπλιστεί με δέκτη LEICA 1200 GRX Pro και κεραία choke ring LEICA AT504. Ο εξοπλισμός είναι ιδιοκτησία του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (INGV) και εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Ινστιτούτων που ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται με επιτυχία έως και σήμερα.
Τα δεδομένα του σταθμού είναι διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα από τον δικτυακό τόπο HYPERLINK "http://www.gein.noa.gr/gps.html" www.gein.noa.gr/gps.html .
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα περιλαμβάνουν υπολογισμός των συντεταγμένων και της ταχύτητας του σταθμού και υπολογισμός της παραμόρφωσης του στερεού φλοιού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Επίσης, γίνονται δοκιμές χρήσης του σταθμού ως σεισμογράφου με χρήση διαφόρων προγραμμάτων ανοικτού κώδικα.
Επικράτεια .
Από το 2003 σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων επιλέχθηκε η κατάλληλη θέση (Κλοκωτός – τέως Δήμος Οιχαλίας) και ανέλαβε η μεν Ν.Α Τρικάλων το κόστος κατασκευής του οικίσκου και της όλης υποδομής, το δε Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε τα απαραίτητα σεισμολογικά όργανα.
Ο οικίσκος έχει εμβαδόν 3 x 3 τετραγωνικά μέτρα, έχει θεμελιωθεί σε βράχο (μάρμαρα της Πελαγονικής γεωλογικής ενότητας των Ελληνίδων) και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006. Η έναρξη λειτουργίας του έγινε στις 22/9/2006.
Τα έτη 2007/2008 έγινε η εγκατάσταση ενός διπλόσυχνου γεωδαιτικού δέκτη υψηλής ακρίβειας (GPS) από το ΓΕΙΝ και ενός μαγνητομέτρου από το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Δ.Ε.Τ.).
Το Δεκέμβριο του 2010, γύρω από τον οικίσκο του σεισμολογικού σταθμού «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» έγινε η εγκατάσταση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού,από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.).
Η προσθήκη αυτών των οργάνων έχει μετατρέψει τον Σταθμό σε πραγματικό γεωφυσικό παρατηρητήριο εφάμιλλο μεγάλων διεθνών οργανισμών και σεισμολογικών υπηρεσιών όπως της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: