Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Στοχευμένες δράσεις στο Πάρκο Τζουμέρκων .

Αφορούν και ορεινές Κοινότητες των Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης .
Ευρεία συνεδρίαση με τη συμμετοχή των κυρίων Σακελλαρίου και Κουφογάζου την επόμενη εβδομάδα .

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στα Ιωάννινα, συμμετείχαν οι κύριοι Χρήστος Γακόπουλος και Νίκος Τόλιας.
Ο πρώτος ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο δεύτερος ως εκπρόσωπος του Δήμου Πύλης.
Όπως προέκυψε κατά τη συνεδρίαση ο προγραμματισμός για το 2012 περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, με βάση και το Διαχειριστικό Σχέδιο που θα διαμορφωθεί, για την ανάδειξη των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων, αλλά και την ανάπτυξη άλλων.
Η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 2.5 εκ. ευρώ (από τα συνολικά 4.7 εκ. ευρώ που αναμένεται να λάβει ο Φορέας την επόμενη πενταετία) θα αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για την ανάπτυξη δράσεων, σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Χρήστος Χασάνης.
Όπως διευκρίνισε, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί για τις λειτουργικές ανάγκες του Φορέα και ένα μέρος για στοχευμένες δράσεις. Οι ακριβείς δράσεις αναμένεται να οριστούν στο Διαχειριστικό Σχέδιο του Φορέα, που θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου. Αν και ακόμη δεν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός, σε αυτό το Σχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μελέτη σήμανσης του Πάρκου Τζουμέρκων, η παρακολούθηση της χλωρίδας και πανίδας του πάρκου, αλλά και η λειτουργία ενός αναλυτικού εργαστηρίου για τον έλεγχο των υδάτων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Χασάνη, παράλληλα με αυτές τις δράσεις, θα κινηθούν διαδικασίες σχετικά με το κυνήγι και το ψάρεμα στα όρια του Πάρκου, αλλά και τον εξοπλισμό των Κέντρων Παρακολούθησης που θα λειτουργήσουν σε επιλεγμένους χώρους.
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αφορά την ένταξη του Φορέα στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος εξασφαλίστηκαν 41 θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο βιολόγων, δασολόγων και δασοπόνων, που στην πεντάμηνη εργασία τους θα στηρίξουν το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου στο έργο που έχει να επιτελέσει.
Τέλος να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, αυτή τη φορά, με τη συμμετοχή και των Δημάρχων εντός των Δήμων των οποίων εκτείνεται το Πάρκο. Από το Νομό Τρικάλων θα κληθούν να μετάσχουν οι Δήμαρχοι Καλαμπάκας και Πύλης κύριοι Δημήτρης Σακελλαρίου και Κώστας Κουφογάζος αντίστοιχα.
ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: