Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Internet για τα χωριά μας .

Σχετικά με το θέμα που αναφέρουν τα παιδιά του Τρυποφράχτη - Internet στα χωριά μας - παραθέτω ένα άρθρο παρακάτω το οποίο ως έναν βαθμό μας εξηγεί ότι μπορούμε να κατεβάσουμε και να κάνουμε την δουλειά μας την παραπάνω υπηρεσία , από δορυφόρο . Μάλιστα οι τιμές - αν εξαιρέσουμε τον εξοπλισμό , ο οποίος δεν κοστίζει όσο κόστιζε όταν άρχισε να λειτουργεί η παραπάνω υπηρεσία - δεν είναι απαγορευτικές . Κάνοντας "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο θα τις δείτε αναλυτικά . 

Τοοway: Δορυφορικό Internet 10Mbps . http://www.tooway.com.gr/

Για το ίδιο θέμα πριν από λίγο καιρό είχε κάνει αναφορά και ο διαχειριστής του paxtouri-news.

Πριν από δύο περίπου χρόνια, η Skylogic, θυγατρική της Eutelsat, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υπηρεσία Tooway  δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να αποκτήσουν δορυφορικό ευρυζωνικό Internet σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Το 2011, η εταιρεία επανέρχεται με την αναβάθμιση της υπηρεσίας, αξιοποιώντας πλέον την ισχύ της δορυφορικής πλατφόρμας του KA-SAT της Eutelsat του πρώτου στην Ευρώπη που υποστηρίζει υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων (High-Throughput Satellite - HTS).Η υπηρεσία Tooway είναι μια λύση αμφίδρομης δορυφορικής επικοινωνίας που καλύπτει οποιοδήποτε σημείο βρίσκεται μέσα στο ίχνος ακτινοβολίας του δορυφόρου KA-SAT, ο οποίος καλύπτει την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Αρχικά, η Skylogic προσφέρει την υπηρεσία σε τέσσερα τυποποιημένα πακέτα χρήσης, με διαφορετικούς συνδυασμούς ταχύτητας και όγκου δεδομένων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες χρηστών με διαφορετικό προφίλ, από τον περιστασιακό χρήστη του Internet μέχρι τον επαγγελματία που εργάζεται συστηματικά από το σπίτι.

Tα πακέτα αυτά είναι:
Εκτός του ευρυζωνικού Internet, διαθέσιμες είναι και οι υπηρεσίες VoIP και η δορυφορική τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, ανάλογα με τα πακέτα συνδρομής που προτείνει ο κάθε πάροχος της υπηρεσίας. Με την προσθήκη ενός LNB για τη ζώνη Ku, το Tooway μπορεί να κατεβάζει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και κανάλια υψηλής ανάλυσης από τους δορυφόρους Hot Bird της Eutelsat, αλλά και από δορυφόρους άλλων τροχιακών θέσεων.
Δορυφορικές επενδύσεις-κάλυψη .
Το συνολικό κόστος της επένδυσης της δορυφορικής πλατφόρμας του KA-SAT ανέρχεται στα €350 εκατ., εκ των οποίων τα €7,5 εκατ. αφορούν σε επένδυση στην Ελλάδα. Από τις 82 ενεργές δέσμες εκπομπής, ο ΚΑ-SAT θα χρησιμοποιεί στην Ελλάδα τις επτά. Κάθε μία δέσμη μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 25.000 πελάτες και συνολικά οι δέσμες μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και 150.000 πελάτες.
Στόχος της εταιρείας στην Ελλάδα είναι να κάνει break-even της επένδυσης μέσα σε μια διετία, ένας στόχος που, αν μη τι άλλο, φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μέσα στους προηγούμενους 18 μήνες –παρότι όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της εταιρείας η υπηρεσία βρισκόταν σε στάδιο “ανίχνευσης” της αγοράς- κατάφερε να προσελκύσει περίπου 500 συνδρομητές…
Τιμές-διαθεσιμότητα .
Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ένας καταναλωτής για την Tooway αποτελείται από ένα δορυφορικό πιάτο διαμέτρου 77 cm και ένα μόντεμ το οποίο συνδέεται σε PC ή Mac μέσω Ethernet. Για τη λειτουργία του Tooway δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σύνδεση τηλεφώνου ή καλωδιακής τηλεόρασης, καθώς όλα τα δεδομένα στέλνονται και λαμβάνονται μέσω δορυφόρου.
Eκτός της αναβάθμισης της υπηρεσίας, αλλαγές υπάρχουν και στο κανάλι των διανομέων. Συγκεκριμένα, παραμένει η εταιρεία Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, αλλά τη θέση της hellasonline–που διέθετε και θα συνεχίσει να διαθέτει μέχρι το 2015, όσο δηλαδή λειτουργεί ο προηγούμενος δορυφόρος, την προηγούμενη υπηρεσία στους υφιστάμενους συνδρομητές- παίρνει η Forthnet.
Όσον τώρα αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, η εταιρεία –παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της εμπορικής διάθεσης της υπηρεσίας- δεν ανακοίνωσε τιμές, σημειώνοντας ότι αυτές θα καθορίζονται από την εμπορική πολιτική του διανομέα, που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το τελικό πακέτο συνδυάζοντας και άλλες υπηρεσίες. Πάντως, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι για το πρώτο πακέτο των 6Mbpsdownloadκαι 1Μbpsupload–και μόνο για την παροχή ευρυζωνικού Internet, το κόστος θα είναι περίπου 1 ευρώ την ημέρα, που κατά την άποψή μας δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικό. Επίσης, δεν αναφέρθηκε το κόστος εξοπλισμού, καθώς και του τέλους ενεργοποίησης της υπηρεσίας…
Να σημειώσουμε δε ότι η υπηρεσία Τοοwayδιαθέτει το μηχανισμό “VolumeAllowance”, ή, επί το ελληνικότερο, ογκοχρέωσης, που σημαίνει ότι όσοι κάνουν συστηματική κατάχρηση του δικτύου υπόκεινται σε περιορισμό ταχύτητας εάν υπερβούν κάποιο συγκεκριμένο όριο όγκου δεδομένων. Το όριο αυτό είναι 4GB/μήνα για το πακέτο tooway 6, 8GB/μήνα για το tooway 8, 13GB/μήνα για το tooway 10 και 25GB/μήνα για το tooway 10+.
 Όπως είχαμε σημειώσει και στην προηγούμενη αναφορά μας για την υπηρεσία Tooway, πλέον των τιμών που δε φαντάζουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, θεωρούμε ότι η ογκοχρέωση θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα επιτυχίας της υπηρεσίας ειδικά στις αστικές περιοχές όπου ο καταναλωτής έχει συνηθίσει σε απεριόριστη διακίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: